OXIGENAREA HIPERBARĂ : efecte pentru DIABETICI

Diabetul afectează peste 400 de milioane de persoane la nivel mondial şi este a şaptea cauză de deces, datorită complicaţiilor pe care le produce. Cercetările au arătat că terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), reduce nivelul de zahăr din sânge prin creşterea sensibilităţii celulare la insulină şi duce la asimilarea musculaturii scheletice a glucozei.

HBOT este benefică în tratarea inflamației țesutului osos și în plus, la prevenirea toxicității sistemice și a invalidităţii permanente. Un studiu publicat recent a evaluat eficienţa oxigenării hiperbare în scăderea ratelor de amputare pentru persoanele cu ulcer diabetic la nivelul piciorului. Un total de 184 persoane au primit consecutiv, o medie de 39 de sesiuni HBOT (de la 60 la 120 de minute pe zi, de şase ori pe săptamână, cu urmărirea progresului, persoanele fiind evaluate la 3, 6 şi 12 luni), în asociere cu tratamentele standard pentru ulcerul piciorului diabetic. După oxigenare hiperbară, 115 (62%) au fost complet vindecaţi, 31 (17%), au prezentat îmbunătăţiri, iar 38 (21%) au suferit amputare.

Succesul terapiei cu oxigen hiperbaric a fost ilustrat de capacitatea sa de a accelera vindecarea şi de a creşte activitatea antibacteriană. Acest studiu, a confirmat faptul că HBOT poate contribui la reducerea ratelor majore de amputare la ulcerul piciorului diabetic prin refacerea şi vindecarea ţesuturilor afectate, precum şi prin creşterea circulaţiei sângelui şi crearea de noi vase de sânge (angiogeneza) la nivel periferic.

Ulcerul piciorului diabetic : în timp, mai ales când zahărul din sânge nu este sub control, diabeticii pot dezvolta leziuni ale nervilor din picioare, numite neuropatie periferică, împiedicandu-le să simtă durerea în mod normal. Leziunile mici ale ţesuturilor moi ale piciorului, care ar fi de obicei dureroase, sunt uşor de trecut cu vederea până când devin mai severe. Prin reducerea furnizării de oxigen, cantitatea necesară vindecării rănilor este insuficientă, iar rana diabetică devine frecvent cronică. HBOT favorizează stimularea apariţiei unor noi vase de sânge în rană, îmbunătățind eliberarea oxigenului și promovând vindecarea rănilor. HBOT s-a dovedit că reduce rata amputaţie la pacienţii cu ulcere diabetice. În cazul diabetului cronic, afectarea circulației reduce capacitatea de vindecare a rănilor. Oxigenarea hiperbară mărește cantitatea de oxigen disponibilă acestor zone afectate, ceea ce duce la vindecarea lor accelerată.

Îmbunătăţirea stării de sănătate cu HBOT (oxigenare hiperbară): oxigenarea hiperbară

  • Facilitează producţia de colagen şi implicit accelerează vindecarea leziunilor
  • Reduce riscul de infecţie
  • Ajuta cu succes la închiderea rănilor care nu se vindecă în cazul ulcerului piciorului diabetic
  • Reduce sau elimina riscul de amputare

În cazul rănilor diabetice de grad 3 indicaţia specifică este de 30 zile de terapie convenţională cu oxigen hiperbar (Scara Wagner clasifică severitatea rănilor diabetice la nivelul piciorului în patru grade astfel: gradul 0- pielea intactă, gradul 1- rană superficială, gradul 2- rană care atinge osul sau tendonul, gradul 3- abces, osteomielită sau tendonită, gradul 4- gangrenă la nivelul degetelor piciorului, gradul 5 – gangrenă la nivelul întregului picior).

Utilizarea oxigenării hiperbare este recomandată pentru:

Prevenirea leziunilor la persoanele suferind de angiopatie şi/sau neuropatie. HBOT creşte perfuzia la nivel distal datorită efectelor sale anti-inflamatore şi de neurovascularizare, stimulând procesul de vindecare şi refacere a ţesutului şi regenerarea axonală.

Vindecarea leziunilor: HBOT dă excelente rezultate în tratarea tuturor tipurilor de leziuni, indiferent de etiologia acestora (venoase, decubit sau arteriale).

Boli inflamatoare cronice: HBOT oferă un tratament anti-inflamator foarte eficient, printr-o vasoconstricție directă și reglarea agenților pro-inflamatorii și a stresului oxidativ. Încorporarea HBOT în protocolul de tratament aplicat în străinătate, al bolilor autoimune și inflamatorii cronice, (de exemplu, boala inflamatorie a intestinului) a dat rezultate excelente la persoanele care, după oxigenare hiperbară, arată o reducere a suprafeței inflamate, o îmbunătățire a mișcării articulației și o reducere a durerii.

Surse pentru informaţiile prezentate: https://www.hyperbaricmedicalassociation.org/hbot-and-cancer; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29083562;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470524/#article-23152.s1; https://mariabeatrice.ro/oxigenare-hiperbara/tratamentul-diabetului; Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca, Traducere: Hiperbar Romania; https://www.bethesdahbot.com/other-uses-of-hbot/

Scroll to top