Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este o procedură în care respirăm oxigenul pur într-o cameră cu presiune atmosferică mărită pentru a îmbunătăți puterile naturale de vindecare ale corpului nostru
Aerul pe care îl respirăm conține volume de oxigen de aproximativ 20,9%, azot 78% și cantități mici de argon, dioxid de carbon, neon, heliu și hidrogen. Aerul din respirație pe care îl inspirăm conține particule de oxigen care se deplasează din plămâni în celulele roșii ale sângelui nostru.
În condiții normale, celulele absorb doar 25% oxigen cu ajutorul mitocondriilor - centralele furnizoare de energie a celulelor noastre - care convertesc oxigenul și nutrienții în ATP (adenozină trifosfat), molecula de energie înaltă care stochează și dă energia corpului nostru să funcționeze. Acest proces se numește respirație aerobă, principalul motiv pentru care respirăm oxigenul.
În interiorul unei camere de oxigen hiperbaric, presiunea forțează oxigenul în plămâni, in fluxul sanguin și in celule pentru a crește ratele de absorbție ale acestuia. Mai mult oxigen este furnizat mitocondriilor, sporind astfel producția de energie.