Memoria, celulele STEA şi oxigenarea hiperbară

Stres, anxietate, nopţi tranformate în zi învăţând, toate acestea sunt familiare studenţilor, elevilor, tuturor celor care se pregatesc pentru perioada examenelor. Timpul petrecut învăţând este crucial pentru un rezultat cât mai bun la examene. Fie pentru admitere, bacalaureat, sesiune, licenţă sau disertaţie, specializare…. emoţiile oricărui examen nu au cum să lipsească.

Foarte important de ştiut este faptul că, nu doar timpul petrecut pentru a învăţa este esenţial… Celulele STEA numite şi ASTROCITE sunt cele pe care ar trebui să le avem în atenţie în perioadele de maxim efort intelectual.

Ce sunt celulele…..STEA?!!?!

Potrivit neurocercetătorilor celulele care influenţează direct procesul de învăţare sunt astrocitele – numite şi “celule stea”. Acestea înconjoară zonele celulare unde se produc sinapsele, întărind legăturile dintre neuroni şi facilitând procesul de învăţare.

Creierul uman este cel mai complex element din întregul Univers, fiind comparat cu un motor al cărui principal carburant este Glucoza. Pentru a-l face să ardă, acest carburant are nevoie de o cantitate mare de Oxigen. Deşi creierul reprezintă doar 2% din greutatea corpului, el absoarbe aproximativ 20% din oxigenul respirat, fiind cel mai mare consumator de oxigen din organism.

Cum ajuta oxigenarea hiperbară în perioadele de suprasolicitare a memoriei?

Oxigenul de concentrație ridicată, inhalat în timpul presurizării, având moleculele mult mai mici decât moleculele de hemoglobină, se dizolvă în toate fluidele corporale (limfatic, cerebrospinal, plasmă) și pot să pătrundă ușor în capilare și zonele slab vascularizate, nemaidepinzând de hemoglobină.

Oxigenarea adecvata a creierului permite o îmbunătăţire a nivelului de achiziţii a memoriei. Oxigenul hiperbar permite acumularea unei cantităţi sporite de informaţii într-un timp mult mai scurt, oxigenarea hiperbară având efecte majore şi în creşterea atenţiei, reducerea hiperkineziei, dar şi îmbunătăţirea efectelor altor terapii asociate (terapii de socializare, terapii cognitive, ABA).

Ultimele cercetari ştiintifice demonstrează faptul că îmbunătaţirea fluxului de oxigen în sânge poate determina “trezirea” celulelor somatice din creier şi generarea de noi celule (proces numit “neurogeneza”). Oxigenarea hiperbară permite organismului să funcţioneze mai bine pe toate palierele: intelectual, mental, social, profesional. E ca şi cum îţi redobândeşti dintrodată energia şi totul devine mai uşor.

Stresul poate fi un factor care ar putea reduce performanţa în situaţia în care nu este gestionat corespunzător

Stresul este răspunsul emoţional care rezultă din confruntarea noastră cu anumiţi factori afectogeni. Factorii afectogeni pot fi cerinţe, sarcini sau situaţii percepute ca dureroase, dificile sau de mare importanţă. Oricât de mult timp am aloca pregătirii unui examen, stresul poate să ne afecteze rezultatul obţinut dacă nu îl gestionăm corespunzător.  Când stresul creşte peste limita normală, se instalează anxietatea, atacurile de panică şi îngrijorarea.

În ultimii ani, oxigenarea hiperbară s-a dovedit a fi una dintre procedurile cele mai eficiente de menţinere sub control a nivelului de stres, de echilibrare emoţională.

Mergi pe drumul către STEAUA TA având grijă de CELULELE STEA!

Scroll to top