INSOMNIA şi adevărul din spatele expresiei “mor de somn”

Ce este insomnia?

Pentru mulţi dintre noi somnul vine în mod natural, dar, din păcate, pentru unii, odihna de noapte este un vis îndepărtat. Mulți oameni care au probleme de somn mai mult de o lună sunt diagnosticați cu insomnie cronică. Statisticile arată că, una din zece persoane suferă de insomnie cronică, fiind a doua cea mai răspandită şi grea tulburare mentală. Comportamentul şi starea noastră de bine depinde în mare măsură de felul în care dormim noaptea. Potrivit medicilor specialişti, despre insomnie se poate vorbi atunci când are loc fie o diminuare a cantităţii somnului, ca durată, fie a calităţii – un somn de durată adecvată, dar care nu este odihnitor. Pentru a putea vorbi despre insomnie, aceste probleme trebuie să persiste timp de mai multe zile şi să aibă consecinţe asupra activităţii de peste zi a celui ce le manifestă: oboseală, nelinişte, agitaţie, lipsa de răbdare cu ceilalţi.

Plângerile predominante ale persoanelor care suferă de insomnie sunt nemulţumiri faţă de durata şi calitatea somnului, la care se adaugă unul sau mai multe din următoarele simptome:

  • dificultate în a adormi
  • dificultate în a menţine somnul, caracterizată prin treziri frecvente în timpul noptii şi probleme în a readormi
  • trezirea dimineaţa devreme si dificultatea de a adormi la loc
  • tulburarea de somn are loc de cel puţin 3 ori pe săptămână sau este prezentă mai mult de 3 luni

 Ce boli poate ascunde insomnia?

În mare parte din cazuri, insomnia are la bază patologia psihiatrică, adică nevroze (depresii, anxietate) sau psihoze (schizofrenie şi tulburări înrudite). Insomnia mai apare: în cazul tulburărilor tiroidiene, când poate să se manifeste secundar disfuncţiilor tiroidiene, alături de depresie şi tulburări ale apetitului; la persoanele care prezintă afectări ale glandei suprarenale, cu ciroză hepatică în stadiu avansat, cu afecţiuni respiratorii acute; persoanele cu patologie cardiacă.

Există însă situaţii în care insomnia nu exprimă prezenţa vreunei afecţiuni, ci un ritm de viaţă nepotrivit organismului. Este vorba despre insomnia fiziologică, produsă în special de lucrul pe schimburi, care rupe ciclul somn – veghe şi nu mai permite organismului să se adapteze. O altă cauză a insomniei fiziologice este călătoria cu avionul la distanţe mari.

Cât adevăr ascunde expresia “mor de somn”?

În ciuda nevoii incontestabile de somn a omului, specialiştii precizează că, direct, nu poate să moară cineva doar pentru faptul că nu a dormit suficient. Lipsa somnului poate să provoace un stres asupra organismului, pentru că dacă nu există repausul mental, nu există nici repausul somatic, astfel că toate funcţiile organismului sunt suprasolicitate. În concluzie …. nu murim dar viaţa ne este data “peste cap”.

 Modalităţi de a “alunga” insomnia

Există diferite medicamente care pot ajuta o persoană să aibă un somn bun, noi însă vă propunem să alegeţi o metodă noninvazivă în lupta dumneavoastră cu insomnia, fără efecte secundare asupra organismului: oxigenarea hiperbară. Oxigenarea hiperbară implică respirarea oxigenului de puritate apropiată de 100%, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică, într-o incintă presurizată, numită camera hiperbară. Presiunea crează condiţii optime de creştere a capacităţii de transport a oxigenului din sânge şi dizolvarea lui în plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, saturând ţesuturile organismului cu o cantitate de oxigen, de 10-15 ori mai mare decât cea obţinută prin respiraţia normală. Este dovedit ştiinţific, că hiperoxigenarea stimulează toate procesele vitale ale corpului, inclusiv producerea de energie, digestia, imunitatea, grăbeste procesul de vindecare, reduce inflamaţiile şi imbunătăţeşte funcţiile neurologice.

Principalele efecte ale terapiei cu oxigen hiperbar asupra persoanelor care suferă de insomnie sunt:

  • îmbunătăţirea concentrării, a atenţiei şi a capacităţilor mentale, reducerea sentimentelor de depresie şi anxietate provocate de somnul neliniştit , are un puternic efect relaxant, reduce stresul şi implicit tratează în mod natural insomnia.
  • măreşte fluxul sangvin cerebral, furnizând astfel oxigen în zone ale creierului care sunt considerate a fi hipoxice (lipsite de oxigen); astfel se realizează o oxigenare adecvată a creierului, îmbunătăţind metabolismul cerebral şi implicit calitatea somnului.

Surse pentru informaţiile prezentate:  

http://www.myhealthexchangeagent.com/battle-insomnia-using-hyperbaric-oxygen-therapy/ https://adevarul.ro/locale/zalau/cum-apare-trateaza-insomnia-boli-ascunde-fapt-lipsa-somnului-tiroida-inima-mai-adesea-organele-fac-nu-putem-dormi-1_54ef18ca448e03c0fd0298bc/index.html https://mariabeatrice.ro/oxigenare-hiperbara/tratamentul-insomniei/

 

 

 

Scroll to top